Khamis, 11 Februari 2016

BUKIT KEPONG

TRAGEDI HITAM BUKIT KEPONG : SATU PENGKISAHAN BENAR
Pada 23 Feb 1950, kira-kira pukul 5 pagi itu, Balai Polis Bukit Kepong di sini diserang segerombolan kira-kira 200 pengganas komunis semasa darurat di Persekutuan Tanah Melayu selepas Perang Dunia Kedua.

Serangan pengganas komunis itu telah mengorbankan 14 anggota polis, empat isteri anggota polis, seorang anak polis dan enam polis bantuan (AP).

"Saya lihat bapa saya tersandar di dinding kerana tembakan itu manakala ibu dan adik mati berpelukan dan keadaan ketika itu tidak boleh digambarkan dengan kata-kata akibat serangan komunis," katanya.

Jamilah berkata dirinya kemudian diheret ke sebuah parit di luar balai polis dan nyawanya ketika itu diibarat seperti `telur di hujung tanduk' apabila seorang komunis cuba untuk membunuhnya dengan benet.

"Alhamdulillah ketika nyawa hampir melayang kebetulan masa itu ada orang datang memberi bantuan," katanya dan menurutnya ketika diheret dia hanya mampu menangis dan meraung sekuat hati.

Katanya, selepas diselamatkan daripada menjadi mangsa tikaman komunis, dia bersama-sama penghuni berek lain yang terselamat dikurung di sebuah kedai runcit, dan semasa itu dia turut terkena peluru sesat di bahagian tangan kirinya.

Jamilah berkata, semasa kejadian bapanya berusia 35 tahun dan walaupun mengalami cedera parah tetapi diberikan umur yang panjang, selain seorang lagi adiknya, Hassan, iaitu kembar Hussin, juga terselamat tetapi mereka terpisah selepas kejadian tersebut.

"Adik saya Hassan pun sudah ditemukan semula," katanya yang berkeluarga dan dikurniakan enam cahaya mata.

Jamilah berkata, selepas peristiwa itu dia mengalami trauma manakala bapanya banyak termenung dan kurang bercakap, mereka kemudiannya berpindah ke Tanjung Surat sebelum bapanya menamatkan perkhidmatan di Johor Baharu.

"AL-FATIHAH BUAT MEREKA YG TELAH TERKORBAN DEMI MENJAGA IBU PERTIWI"

Sumber: mystar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SAHABAT CYBER